English

Bemutatkozás
Az Óbudai Népzenei Iskola a magyarországi népzenetanítás legrégebben működő műhelye.
Bár a zeneiskola önálló intézményként 2016-ban ünnepli 25 éves évfordulóját,  40 esztendeje lesz annak, hogy a III. kerületben - az országban elsőként - elindult a magyar népzene intézményes, zeneiskolai tanítása, Béres János furulyaművésznek, zenetanárnak köszönhetően.
A kezdeti néhány után (furulya, citera, cimbalom, duda, tekerő) egyre több népi hangszer, valamint a népi ének oktatására is megnyílt a lehetőség. Jelenleg körülbelül 200 növendékünk van, és szinte valamennyi magyar népi hangszert lehet tanulni a népi ének, a népi játékok, és a népszokások mellett.

Segítette a munkánkat az 1972 -ben elinduló, és azután egyre terebélyesedő táncházmozgalom. Az ebből kinőtt zenészek közül többen az Óbudai Népzenei Iskola tanáraivá lettek (pl. ifj. Csoóri Sándor, Jánosi András, Budai Ilona, Fábián Éva, Havasréti Pál, Lányi György, Ökrös Csaba, Juhász Zoltán). Gyűjtési tapasztalataikat kiválóan kamatoztatták a tanítási munkában.
(Az itt felsorolt tanárok közül természetesen már nem mindenki tagja a tantestületnek, a jelenlegi tanári kar ide kattintva látható!)

Nagy változást hozott az 1991-es esztendő, melyben - az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak köszönhetően - a már korábban önálló elhelyezést nyert iskola önállóságot kapott. Ezzel a lépéssel Óbuda talán Európában is egyedülállóan, állami népzenei iskolát hozott létre. (Bár több helyen működik Európában főiskolai szintű gyakorlati népzenetanítás - pl. Finnország, Svédország, Norvégia, Görögország, Bulgária, Észtország, Szlovákia - az alapfokú oktatás általában tanfolyamokra, táborokra korlátozódik.)

Igazgatónk 1991 szeptemberétől Kobzos Kiss Tamás, aki tanárként 1986 óta tevékenykedik iskolánkban.

Intézményünkben a tanítás módszere a személyes átadáson (a tanárok maguk is a népzene avatott előadói) és eredeti felvételek hallgatásán - elemzésén alapul, megvalósítva Bartók intelmeit: "a parasztzene után vágyódó zenésznek nem szabad azt halott gyűjteményekben múzeumi tárgyként megismernie. A dallam lejegyzésekor éppen az semmisül meg, ami a parasztzenét élményszerűvé teszi a zenész számára".

Ily módon sikerülhet az, amire a korábbi időkben talán nem is gondoltak: a hangszeres és énekelt magyar népzene az új, városi közegben megtalálja helyét, egyén- és közösségformáló szerepet tölt be.

Az iskola jó alapot ad későbbi közép- vagy felsőfokú népzenei tanulmányokhoz is.

Az Óbudai Népzenei Iskola növendékei rendszeresen érnek el kiemelkedő eredményeket népzenei versenyeken, szerepelnek hazai és külföldi fórumokon.

Intézményünk állami finanszírozású alapfokú művészetoktatási intézmény, melyre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármelyik hasonló jellegű zeneiskolára.
Ennek megfelelően iskolánkba elsősorban általános iskolás korú gyermekeket várunk.
Alapfokú oktatási intézmény lévén, 22 év feletti fiatalok hangszeres képzését sajnos már nem tudjuk vállalni.

Felvételi meghallgatást minden év májusában tartunk, de szívesen látunk érdeklődőket ismerkedésre, beszélgetésre előzetes jelentkezés alapján megbeszélt időben.
Beiratkozás és a tandíj befizetése tekintetében kérjük kísérje figyelemmel aktuális értesítéseinket.